В рамките на 1 седмица след раждането е препоръчително да се направи контролен преглед на родилката и да се установи дали няма усложнения, да се обсъдят евентуални въпроси и препоръки за поведение в следродовия период.

След 6 седмици от раждането отново е необходима консултация с гинеколог, тогава вече се прави оценка за цялостното възстановяването на родилката.

В послеродовия период (пуерпериум) рядко настъпват усложнения. Но ако случайно Ви сполетят такива, е препоръчително да направите извънредна консултация с гинеколог. Сред най-честите компликации са проблемно зарастване на рани, забавено свиване (инволюция) на матката с последващо засилване на кървенето, висока температура, запушване на млечни канали на гърдата и в редки случаи тромбоза и емболия. В този турбулентен период на първите седмици след раждането, свързан с хормонални промени при родилката, трябва да се внимава особено за нейната психиката, да се реагира навреме при евентуална поява на „baby blues”, депресия на пуерпериума или психози.