Климактериум

Каква е концепцията в нашия кабинет за справяне с проблемите на климактериума?

Целта на нашата терапия е да сте здрави и да се чувствате добре в този период на живота, изпълнен с множество както физически, така и психологически промени. Заедно с Вас ще изберем най-подходящата терапия във Вашия конкретен случай, използвайки възможностите на конвенционалната и алтернативна медицина, съобразявайки евентуални странични ефекти и рискове.

Какво бихте могли да предприемете сама?

Сега е моментът да използвате опита, който сте изградили през годините и да почувствате какво Ви носи най-голямо удовлетворение, какво Ви кара да се чувствате по-добре. Сега е моментът да помислите за себе си и да си подарите повече внимание.

Движение за тонус на тялото и душата: наблягайте на движението навън, на свеж въздух. Било то разходки, колоездене, йога или просто упражнявайте любим си спорт. Движението стабилизира костната система, сърцето и стимулира цялостното Ви благосъстояние, последващата умора ще Ви се отблагодари с един здравословен сън през нощта. Използвайте и методи за релаксиране като напр. йога. Това ще Ви помогне да намерите вътрешен баланс. При инконтиненция (изпускане на урина) помага специална тренировка на мускулите на тазовото дъно.

Внимавайте с храната, която приемате. Оптимално е да подбирате качествени зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, риба и ядки ( в умерени количества). Погрижете се за достатъчния прием на млечни продукти, които съдържат калций, така необходим за Вашата костна система. Здравословната диета трябва да бъде ниско калорична и да Ви помогне въпреки забавения метаболизъм с напредването на възрастта да поддържате нормално телесно тегло.

Липсата на естрогени засилва процеса на стареене на кожата. Затова обърнете повече внимание на грижата за нея. Избягвайте прекомерното излагане на слънце, солариум и тютюнопушенето.

Жените с конфликти в личен и рпофесионален план се справят по-трудно с климактерните проблеми в сравнение с тези с по-позитивен светоглед. Понякога една консултация с психотерапевт може да отвори нови хоризонти и възможности за преодоляване на проблемите в конкретния случай.