Сред прегледите за превенцията на рак на жеснките полови органи основна роля изпълнява скринингът за рак на маточната шийката. Този скрининг е метод за вторична профилактика на рака, чрез който се издирват случаи с предракови и ранни ракови изменения.

В България е въведен такъв скрининг като се препоръчва профилактична цитонамазка веднъж годишно (при нужда и по-често проследяване)  при възраст от 20г. нагоре.

Цитонамазка, или както по-често се нарича в чужбина ПАП тест, е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на предракови (или ракови) изменения на шийката на матката при жените. Процедурата не е болезнена. Взема се внимателно проба от лигавицата на маточната шийка чрез тампон, четчица и др., после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Подходящ момент за изследването е в периода след менструацията до 12-13 ден от цикъла Ви.  Условие за извършване на цитонамазката е да няма кървене, възпаление, вагинално прилагане на медикаменти, както и не е желателен полов контакт в последните 24ч.

При неонходимост е нужно повторение на цитонамазката или допълнителен преглед с колпоскоп. Това е уред с оптична система, която осветлява и увеличава образа на наблюдавания обект (маточна шийка, влагалище и външни полови органи). Целта е да се открият състояния на изменения на съответните органи, които могат да  доведат  до рак (дисплазии), или началните му форми. Ранното откриване е важно, защото тогава излекуването  на практика е със 100% успех.