При нормална репродуктивна способност и възраст до 35г. шансовете за забременяване при редовен полов живот на една двойка са приблизително 80-85% в рамките на една година. За България  според данните за репродуктивност около 15% от населението или всяко шесто семейство имат проблеми със зачеването. Стерилитетът може да се дължи както на жената, така и на мъжа, като процентите са равно разпределени. Съществува и стерилитет с неизяснена причина – при около 15-20% от двойките.

Ако в рамките на една година опитите за забременяване останат безуспешни се препоръчва изясняване със специални прегледи при гинеколг. В някои случаи на допълнителни рискови фактори консултацията със специалист е препоръчително да се направи още преди опитите за забременяване и да се обсъди план за проследяване и евентуална терапия.

Основните стъпки на диагностика на жената при репродуктивни проблеми са: гинекологичен ултразвуков преглед, хормонални тестове, в някои случаи евтл. хистероскопия и/или лапароскопия. За по-разширена диагностика и терапия при установени репродуктивни проблеми е необходимо да се обърнете към специализирани центрове за репродуктивна медицина.

 

Планиране на бременност, с какво можете да подпомогнете забременяването?

Тютюнопушене

Тютюнопушенето води до завишен риск от репродуктивни проблеми при жените като може да причини намаляване на качеството и броя на яйцеклетките. При мъжете-пушачи също се наблюдава отражение върху качеството на сперматозидите (брой, подвижност и форма), което може да е възпрепятсващ фактор за забременяване. Децата на жените-пушачи имат средностатистически по-ниско тегло при раждането и по-чести здравословни проблеми.

Алкохол и кофеин

Алкохолът повишава риска от аборт, влияе негативно на разтежа на плода и при високи количества води до увреждане на плода. Затова е препоръчително по време на бременност да не се приема алкохол. Също така дамите с опити за зачеване или по време на бременност е необходимо да внимават с приема на кафе. Прекомерното количество кафе може да увеличи риска от аборт.

Фолиева киселина

При планиране на бременност е препоръчително прием на фолиева киселина (400 μg на ден), за предпочитане в активната му форма – L-метилфолат. Превръщането на фолиевата киселина в L-метилфолат е сложен и многостепенен процес, който при 12% от бременните жени не може да се осъществи поради генетичен ензимен дефект. L-метилфолатът подобрява развитието на настъпилата бременност и намалява риска от образуване на Spina bifida (дефект на невралната тръба) на плода. При някои рискови фактори е необходима по-висока дозировка на препарата, моля консултирайте се по този въпрос със гинеколог.

Здравословно хранене

Правилната диета преди да забременеете означава, че и на Вас, и на Вашето бебе, няма да липсват необходимите хранителни вещества. Балансираната диета е важна за развитието на една нормална бременност, тя е главният източник на хранителни вещества за Вашето бебе. Наблегнете на диета с повече качествени плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, рибни продукти, ядки в умерени количества и избягвайте захарните изделия.

Тегло

Отдавна е известно, че наднорменото тегло може да бъде причина за проблеми с менструалния цикъл. Това може да повлияе негативно на процеса на узряване на яйцекклетките или на тяхното по-нататъшно развитие след оплождането. От BMI (Body mass index)  25 нагоре започва да намалява репродуктивната способност при жените. Рискът от аборт е прибл. два пъти по-висок при тези с наднормено тегло. Наднорменото тегло при мъжете също може да доведе до проблемно зачеване (поради намляване на броя и подвижността на сперматозоидите).